9. 9. 2008

Strana zelených vyzvala v otevřeném dopise Radu města Ústí nad Labem k zajištění lepších podmínek pro cyklisty v centru krajského města. V rámci aktivit před Evropským týdnem mobility tak chce upozornit veřejnost na dlouhodobé neřešení této problematiky.

„V současné době je průjezd centrem města pro cyklisty prakticky nemožný. Mají na výběr buď riskovat zdraví v hustém provozu po hlavních průtazích, nebo pokutu v ulicích, kde je vjezd zakázán.“ říká k tomu Karel Nepraš, obvodní zastupitel za Stranu zelených.

Ústí nad Labem se v posledních letech formálně připojuje k myšlenkám Evropského týdne mobility. Mnoho skutečně realizovaných kroků v centru města však má podle mínění zelených efekt spíše opačný.

„Chceme, aby se městští radní zasadili o prosazování trvale udržitelných forem dopravy, mezi něž cyklistická patří. V posledních letech byla například rekonstruována Masarykova ulice u Hraničáře. Došlo zde k dalšímu zpřístupnění centra pro osobní automobily, zastávky MHD byly nevhodně posunuty do úzkých částí chodníků a na cyklistickou dopravu se ani nevzpomnělo.“ podotýká Marian Páleník, 1. místopředseda ústecké městské organizace SZ.

„Nyní dopisem vyzýváme Radu města Ústí nad Labem, aby se zasadila o legalizaci průjezdu centra pro cyklisty, instalaci stojanů na kola u úřadů a na dalších vhodných místech a postupně tak konečně začala reálně zlepšovat situaci cyklistů v Ústí.“ doplňuje David Daduč, člen rady městské organizace SZ v Ústí nad Labem.

Strana zelených v Ústí nad Labem v otevřeném dopise z konce srpna nabídla primátorovi města součinnost v aktivitách směřujících k rozvoji trvale udržitelných forem dopravy v rámci aktivit kolem letošního Evropského týdne mobility. Počátkem roku Zelení také na své náklady v dopravních prostředcích MHD informovali o výhodách veřejné dopravy a o opatřeních, která by podle nich mělo město realizovat pro zlepšení jejího kreditu v očích veřejnosti.

Karel Nepraš
Zastupitel MO ÚL-město za Stranu zelených

Marian Páleník
1. místopředseda městské organizace SZ v Ústí nad Labem

David Daduč
člen rady městské organizace SZ v Ústí nad Labem

Příloha: Otevřený dopis Radě města Ústí nad Labem

Rada města Ústí nad Labem
Velká Hradební 8
401 00  Ústí nad Labem

Ústí nad Labem, 9. září 2008

Otevřený dopis Radě města Ústí nad Labem

Vážená členko, vážení členové Rady města Ústí nad Labem,

obracíme se na Vás v době před Evropským týdnem mobility (ETM), abychom se zasadili o lepší vztah města Ústí nad Labem k cyklistické dopravě.

Jsme velmi rádi, že se město Ústí nad Labem připojuje k aktivitám ETM a Evropského dne bez aut. To je chvályhodné. Avšak úsilí věnované veřejné propagaci a realizaci myšlenek ETM a Dne bez aut není v našem městě dostatečné. Připomínáme, že město se připojením k ETM zavazuje nejen k jeho nárazové popularizaci, ale také k zavádění trvalých změn, které posílí význam trvale udržitelných forem dopravy a zlepší kvalitu života obyvatel. Druhý závazek, ač podstatně závažnější, není v našem městě bohužel naplňován.

Nehodláme teď vyjmenovávat řadu menších či větších problémů pěší, cyklistické a veřejné dopravy v krajském městě. Dovolte nám poukázat na jediný problém, zcela konkrétní a snadno řešitelný.

Průjezd centrem města je pro cyklistu nesnadný a nebezpečný. Úřady v centru jsou mu téměř nedostupné. Drtivá většina ulic je zpřístupněna a stále více se otevírá houstnoucí automobilové dopravě. Cyklista při každé jízdě v centru Ústí nad Labem riskuje zdraví. Do klidnějších ulic je často vjezd zakázán a jsou tedy pro cyklistu dodržujícího dopravní předpisy neprůjezdné. Vyzýváme Vás, abyste se zasadili o změnu tohoto stavu.

Pro začátek by bylo dobré zlegalizovat pohyb cyklistů po všech komunikacích v centru města a instalovat v okolí úřadů a na dalších vhodných místech stojany na kola. Dlouhodobějším úkolem, který je ovšem také třeba řešit koncepčně, je vytvoření samostatných pruhů při okrajích ulic, a kde to prostor umožní, výstavba samostatných stezek. Ovšemže, město se v rámci některých projektů snaží na podporu cyklistiky získat finanční prostředky. Společně s Vámi těmto snahám přejeme úspěch. Domníváme se však, že některá opatření lze uskutečnit z prostředků rozpočtu našeho města a rychleji.

Cyklistická doprava má řadu výhod. Jízdní kolo při svém provozu neprodukuje žádné emise ani hluk. Cyklista upevňuje své zdraví a fyzickou zdatnost. Zřízení parkovacího místa pro kolo je více než stokrát levnější než výstavba parkovacího místa pro osobní automobil a zabere desetkrát méně prostoru. Cyklistická doprava je trvale udržitelná a slučitelná se zdravým a čistým životním prostředím.

Podporovat cyklistiku a další udržitelné formy dopravy musíme průběžně, nejen během Evropského týdne mobility a Dne bez aut. Vyplatí se nám to všem.

Karel Nepraš
zastupitel MO ÚL-město za Stranu zelených