28. 2. 2007

Informace z 3. jednání zastupitelstva MO Ústí nad Labem – město, 27. února 2007

Projednávaných bodů bylo tentokrát poměrně hodně a materiály k nim jsou obsáhlé, pokusím se proto v následujících řádcích vystihnout to, co považuji z hlediska zastupitele Strany zelených za nejpodstatnější. Případní zájemci o podrobnější informace ovšem nemusí váhat a kontaktovat mne.

(1) Prvním projednávaným bodem byl návrh novely „vyhlášky o odpadech“. Po jejím přijetí nás podle mého názoru budou čekat veskrze pozitivní změny. Zejména systém separace odpadu bude ze stávajících dvou typů kontejnerů změněn na 3 typy (papír, sklo, plast), čímž fakticky dojde rovnou k posílení počtu sběrných nádob. Dále se chystá informační kampaň, která by měla občany informovat o možnostech třídění a konečně by se zavedením nové vyhlášky mělo být možné třídit například i často používané tetrapaky.

Hlasoval jsem pro, ale zejména kvůli připomínkám spíše formálního rázu, které přitom podle mne zpracovatel dobře obhájil nebyla prozatím obvodním zastupitelstvem vyhláška schválena 10-7-6 (pro-proti-zdržel se).

(2) Schváleno bylo navýšení odměn zastupitelům v návaznosti na nařízení vlády 37/2003 Sb., které je platné od 1. února 2007 a to následujícím způsobem:

člen rady: 2320 Kč

předseda komise a výboru: 2130 Kč

člen komise a výboru: 1820 Kč

člen zastupitelstva: 780 Kč

Hlasoval jsem pro, usnesení bylo přijato 25-0-1.

(3) Dalším důležitým tématem byl rozpočet MO ÚL-město na rok 2007. V rámci jednání jsem upozornil na výraznou disproporci mezi volebním rokem 2006 a nevolebním 2007, kdy přichází na řadu mnoho škrtů, zdražování MHD a další úspory. Dále jsem v tomto bodě kritizoval barevnou podobu Radničního hlasatele, který má úvodní stranu od loňska graficky nápadně podobnou komunálnímu volebnímu programu ODS – Nové Ústí. Bylo mi přislíbeno vyhledání zápisu z jednání zastupitelstva z roku 1993 zodpovědného za nákup akcií ČNIMF v hodnotě 555 000,- Kč. Hodnota akcií je dnes blízká 0,- Kč, fond je v likvidaci. Asi největší diskusi pak v závěru vyvolalo mé zpochybnění investic do parkovacích ploch (plán je 5 mil. Kč) zejména z důvodu nejasné budoucí dopravní koncepce v předmětných lokalitách. Lapidárně řečeno co dál až se i tato parkoviště zaplní? Že k tomu dojde, jaké to má dopady a jak z toho ven už ale do této zprávy nepatří, nebo jen nejstručněji: trolejbusem, na kole, pěšky :-).

Hlasování jsem se zejména kvůli trvající podpoře individuální automobilové dopravy zdržel, usnesení ovšem bylo přijato 19-0-7.

(4) Tradičními body jednání (celkem 20) byly prodeje pozemků (zejména zahrady) a prominutí poplatků z prodlení platby nájemného.

Ve všech případech jsem hlasoval pro prodej a pro prominutí a usnesení byla vždy přijata v předloženém znění. Prodeje 23-0-3, prominutí 26-0-0.

(5) Téměř na závěr jednání byl zařazen bod: Petice občanů proti výstavbě nových parkovacích míst v lokalitě Městských sadů. Vzhledem k navrhovanému usnesení, které ruší další přípravy této investiční akce, jsem neměl žádná zásadní doplnění. Signatářů petice bylo v době zpracování materiálu do zastupitelstva 753.

Hlasoval jsem pro usnesení, 24-0-0.

Výsledek hlasování je v tomto případě ovšem poněkud zavádějící, jelikož nevyjadřuje postoje zastupitelů, ale spíše to, že respektují rozhodnutí Krajského úřadu. Ten zrušil územní rozhodnutí na stavbu, protože byla v rozporu s územním plánem. Alarmující je postoj některých kolegů zastupitelů za ODS, kteří se vyjadřovali i pro budoucí změnu územního plánu za účelem této stavby. Neplatí to ale o všech, protože například starosta se již v minulosti vyjadřoval, že parkoviště nebude pro odpor veřejnosti dále prosazovat.

(6) Úplně nakonec jsem informoval zastupitelstvo o zásadních pochybeních, ke kterým dochází v průběhu správního řízení o umístění hypermarketu u chemičky a požádal přítomné zastupitele města Ústí nad Labem, aby téma otevřeli i na jejich čtvrtečním (1.3.) jednání.

Karel Nepraš

karel.nepras@zeleni.cz