10. 2. 2009

Stavba obchodního centra: magistrát pouze vyvěsil výzvu majitelům domů, nikdo s nimi však nejednal.

Ústí nad Labem – Majitele domů v ústecké ulici U České Besedy, která má zmizet z mapy města kvůli stavbě nákupního centra, rozzlobilo rozhodnutí investora, který požádal vedení města, aby mohl odpojit lokalitu od pitné vody a kanalizace. Nelíbí se jim ani postup magistrátu, jenž změny neoznámil. Investor chce domy v ulici zbourat a postavit zde nákupní centrum Promenáda. Jenže dosud všechny nemovitosti nevykoupil a nemá ani stavební povolení. Přesto už požádal magistrát o povolení zrušit přívod vody a zaslepit kanalizační stoku.

Vedení města záměr vyvěsilo na svém webu 17. prosince s tím, že majitelé domů mají možnost podat námitky do 25. ledna. Ti, kteří oznámení nečetli, to nestihli.

„O tom jsme vůbec nebyli informováni, magistrát s námi nekomunikuje,“ reagoval překvapeně Miroslav Machala, mluvčí bytového družstva Družba, které vlastní jeden z domů v ulici U České Besedy.

Vedoucí odboru životního prostředí ústeckého magistrátu Jan Zadražil se domnívá, že úřad jednal správně: „Postupovali jsme podle zákona.“

Proč neposlali dopis?

Jiný názor však mají právníci. „Kvůli ochraně občana a jeho práv by bylo nepochybně lepší, aby se lidé o změnách, které se jich týkají, dozvěděli třeba osobně, doporučeným dopisem nebo oznámením na vchodových dveřích,“ namítá ústecký právník Svatopluk Bunda.

„Chápu, že pro magistrát je jednodušší a pohodlnější dát chystané změny na informační tabuli nebo na web,“ uvažuje další advokát Lubomír Hlavatý. „Je ale otázka, zda jsou lidé schopni to pak zjistit. Těžko se budou všichni každý týden dívat na web,“ míní Hlavatý.

Další majitel domu v ústecké ulici U České Besedy, jenž si nepřál zveřejnit jméno, se o oznámení dozvěděl náhodou, když listoval na webových stránkách města. Chystané rušení vodovodního řadu a zaslepení kanalizace ke svému domu ho rozčílilo. Investorské firmě stihl zaslat námitku, v níž změny přísně zakázal. „Stavebník dosud nevykoupil všechny pozemky a nemovitosti, konkrétně ani můj dům s nádvořím. Nezačal ani vyjednávat o jeho vykoupení. O zaslepení vodovodního řadu a kanalizační stoky proto nemůže být ani řeč,“ uvedl. Pokud by došlo k přerušení dodávky vody a zasypání kanalizace, podal by trestní oznámení kvůli poškozování cizí věci a vymáhal by náhradu škody.

Po stížnostech majitelů domů se odbor životního prostředí ústeckého magistrátu rozhodl, že zatím přeruší stavební řízení. Vlastníky nemovitostí se snaží uklidnit.

„Investor musí nejprve doložit, že vykoupil všechny domy v lokalitě nebo že zajistí náhradní zásobování pitnou vodou a kanalizaci do objektů, které stále někdo vlastní. Jinak mu nevydáme povolení,“ řekl včera vedoucí odboru Jan Zadražil. Nynější rozhodnutí o přerušení řízení pošle tentokrát doporučenou poštou.

Místní protestují proti stavbě, historici proti bourání Proti stavbě komplexu se bouří i obyvatelé z okolí, například vedlejší Brněnské ulice.

„Obchodní centrum Promenáda radikálně zhorší kvalitu bydlení v Brněnské ulici. Mají tudy jezdit zákazníci, mají tu být nakládací a vykládací rampy pro kamiony a cisterny, řady kontejnerů pro odpad. To zvýší hluk, koncentraci výfukových zplodin, zápach z odpadků. Lidé přijdou o klid a pohodu, kterou tu měli dosud,“ říká jedna z obyvatelek ulice.

Proti bourání 26 domů v ulici U České Besedy protestovaly loni v prosinci desítky lidí před budovou ústeckého magistrátu.

Domy nejsou památkově chráněné, vznikly v 19. století, ale historici a muzejníci některé jejich části považují za cenné. Volají proto po co největším zachování historické paměti města a varují před necitlivými zásahy do historické zástavby v centru Ústí, jaké proběhly v dobách komunismu.

„Pokud ulici přepůlí hypermarket, jak je to v plánu, zcela to naruší charakter dané lokality,“ řekl Karel Nepraš ze Strany zelených, která demonstraci svolala.

„Historici se navíc mohou podívat, jak se město rozvíjí. Když se nyní něco zbourá, je to nahrazeno něčím jiným, pro občany užitečnějším,“ reagoval primátor města Jan Kubata.

Magistrát: obchodní centrum je potřeba

Podle představitelů města je obchodní centrum potřeba. „V centru Ústí nad Labem je nedostatek prodejen s potravinami, a pokud tam centrum vyroste, bude to z tohoto hlediska dobré,“ míní mluvčí magistrátu Milan Knotek. A to přesto, že v současné době se ve městě staví další nákupní domy s fast foody a butiky – Forum či Zdar.

Podle developerské společnosti Labyrint CZ bude ve dvou nadzemních a jednom podzemním podlaží nákupního centra Promenáda 50 obchodů a 550 parkovacích míst. Má zde být i obchodní dům Interspar. Developeři předpokládají, že se centrum otevře na jaře příštího roku. To ale určitě nestihnou.

Firma INT, která projekt připravuje, sice už požádala o demoliční výměr a stavební povolení, všechny práce ale přerušila. Loni odřekl hlavní finanční garant a nyní chybí peníze na odkoupení domů v lokalitě. Bez vyřešení majetkoprávních vztahů práce pokračovat nebudou.

ARTUR JANOUŠEK
Mladá fronta DNES – severní Čechy