12. 3. 2007

Ústí nad Labem – Obětují Ústečané 25 historických domů za možnost nakupovat v hypermarketu? Tomuto plánu společnosti Interspar zatím řeklo ne tisíc lidí, kteří podepsali protestní petici Strany zelených.

„Slíbili jste, že z Ústí uděláte moderní evropské město, ale bourání staré zástavby a výstavba uniformních hypermarketů je s tím v přímém rozporu. Daleko přínosnější by byla rekonstrukce budov a jejich využití pro malé a střední podnikání,“ apeluje petice na vedení města. To již na přelomu roku pro stavbu hypermarketu vydalo územní rozhodnutí. Stát má poblíž západního nádraží a Spolchemie.

Znamenalo by to ale zánik 25 domů a celé ulice. „Průmyslový areál a nevzhledné či polozdevastované domy dělají celý tento pozemek relativně obyčejným. Pokud tady bude stát obchodní komplex, vzhled lokality tím nemůže utrpět,“ obhajuje záměr náměstek primátora Jan Řeřicha. Dalším argumentem je podle něj absence velkého obchodu s potravinami v centru.

Postoje radnice podpořil i ústecký archivář Vladimír Kaiser. „Tato čtvrť vznikla na konci 19. století na nešťastném místě v těsné blízkosti chemičky. Pokud tam Interspar nepostaví jen typizovanou škatuli, může být bourání pro město i plus,“ poznamenal.

Místo je skutečně devastované. Už za dob socializmu zmizela větší část zdejší městské zástavby. Místo ní vyrostlo velké parkoviště. Z druhé strany zmizela celá řada domů kvůli rozšiřování Panské ulice, čímž se odkryl i pohled do nevzhledných dvorů. O zbylé domy neměl nikdo dlouhé roky zájem. V posledních letech však ožívají, otvírají se tu nové obchody a restaurace. Takřka polovina z nich už je po rekonstrukci.

Člen petičního výboru, architekt a znalec ústecké architektury 20. století Matěj Páral, vůbec nesouhlasí s tím, že by tato zástavba byla bezcenná. „Najdeme tu dva expresionistické domy od významného ústeckého architekta Ericha Breidla, no a pak tu také stojí spolkový dům České besedy, prvního a nejdůležitějšího menšinového spolku v Ústí. Ale hodnota toho místa je především v přirozeném městském členění na malé domy, které vytváří podmínky pro městský život. A ty výstavba hypermarketu zničí,“ reagoval architekt. Tvář Ústí už v minulosti značně utrpěla plošnými demolicemi. Severočeská metropole dokonce drží smutný republikový primát v největším odstřelu městské zástavby. Roku 1980 padlo v jeden okamžik 19 činžovních domů na hlavní městské třídě.