23. 9. 2009

Ve čtvrtek 17. září 2009 zástupci ústeckých zelených vystoupili na jednání zastupitelstva města a oznámili, že se chystají magistrát požádat o opětovné osazení dopravního značení zakazujícího vjezd automobilů do spodní části Masarykovy ulice podél Sadů B. Smetany v centru Ústí nad Labem. Hned po skončení jednání zastupitelstva zelení na úřadě podali žádost v následujícím znění.

Odbor dopravy
Magistrát města Ústí nad Labem
Velká Hradební 8
401 00 Ústí nad Labem

Ústí nad Labem, 17. září 2009

Věc: Podnět ke změně dopravního značení na části Masarykovy ulice v Ústí nad Labem

Podáváme tímto žádost o změnu dopravního značení v cca 140 metrů dlouhém úseku Masarykovy ulice podél Smetanových sadů mezi křižovatkou s ulicí Pařížskou a křižovatkou s uliční spojkou na Špitálské náměstí v Ústí nad Labem. Požadujeme, aby byla z daného úseku vyloučena individuální automobilová doprava instalací dopravních značek „Zákaz vjezdu všech vozidel (v obou směrech)“ s dodatkovou tabulkou umožňující průjezd pro městskou hromadnou dopravu a cyklisty.

Zdůvodnění:

Otevření této dolní části Masarykovy ulice pro individuální automobilovou dopravu bylo v době realizace změny zdejšího dopravního značení označováno jako zkušební. Přestože je však již mnoho měsíců patrné, že nad přínosy otevření úseku podél Smetanových sadů výrazně převažují negativní projevy zavedení osobních automobilů do této části centra, město na situaci nereaguje, jak by podle našeho názoru mělo.

Zásadním negativním projevem stávající dopravní úpravy je vznik kolon automobilů v dopravní špičce, díky čemuž zároveň dochází k významnému zpožďování jimi blokovaných vozů městské hromadné dopravy. To považujeme i s ohledem na vytíženost zde projíždějících trolejbusů a autobusů za natolik negativní jev, že podle nás musí dojít k urychlené změně, která spojům MHD opět umožní plynulý průjezd.

Mgr. Karel Nepraš
zastupitel městského obvodu Ústí nad Labem – město