22. 6. 2006

Zastupitelstvo města Ústí nad Labem dnes odsouhlasilo zrušení spolupráce s firmou Gen Man Ventures, která chtěla v prostoru dnešního plaveckého areálu na Klíši vybudovat zábavní areál s aquaparkem a krytou sjezdovou halou. Strana zelených v Ústí nad Labem vítá toto rozhodnutí, protože dlouhodobě usiluje o zachování klidového charakteru Klíše coby rezidenční čtvrti.

Projekt byl poprvé prezentován v první polovině roku 2004, kdy Magistrát města přišel se záměrem změnit územní plán, aby se stavba mohla uskutečnit. Proti tomu se zvedla vlna odporu mezi občany města, během několika měsíců se jich více než 3000 podepsalo pod petici za zachování Střížovického vrchu. Územní plán se přesto podařilo změnit. V roce 2005 vydali odpůrci stavby, sdružení v Koalici SOS Střížák, informační leták, iniciovali uspořádání dvou veřejných debat se zástupci vedení města a investora, na podzim se konal 1. ročník Běhu pro Střížák. Na začátku roku 2006 se dostal občanům Klíše do rukou další leták, informující o podivném postoji vedení města, které stále odkládalo termín, do kterého musí investor předložit bankovní záruky.

„Nakonec se stalo přesně to, co jsme říkali od samého začátku. Investor se ukázal jako nedůvěryhodný a z projektu sešlo. Zůstal nám změněný územní plán a chátrající plavecká hala, podobná situace se tedy může kdykoli opakovat. Řešení problematiky areálu na Klíši proto budeme mít jako jednu z priorit našeho programu v podzimních komunálních volbách,“ říká k problému Jiří Škoda, 1. místopředseda Strany zelených v Ústeckém kraji.

Radka Hotovcová, předsedkyně Zelených v obvodu město, k tomu dodává: „Zrušení projektu Eden park je jedna věc, teď však musí přijít na řadu druhá fáze, možná i důležitější. Je třeba investovat nejen do samotné plavecké haly, ale i do Střížovického vrchu jako celku. Opravit cesty, lavičky, uklidit odpadky, vytvořit a finančně podpořit plány péče o příměstskou zeleň.“

Kontakt:

Jiří Škoda