10. 2. 2011

Ústí nad Labem – S příjmy 42,011 milionu korun letos bude hospodařit centrální obvod. Ale i když mu město Ústí letos přidalo na dotaci o 13,3 milionu korun víc než loni, Ústečané to nijak nepocítí, vše padne na státní správu.

„Dostali jsme 19 milionů korun. Ale na činnosti, které radnice vykonává pro stát, potřebujeme 22 milionů. Takže i přes zvýšení dotace stále musíme tyto práce dofinancovávat ze svého,“ řekl starosta Jan Tvrdík (ODS).

Dodal, že úspory z minulých let ovšem už docházejí, takže vyšší dotace byla nutností, aby obvod vůbec mohl návrh rozpočtu sestavit. Dnes o něm budou rozhodovat obvodní zastupitelé.

Ústecká Strana zelených z návrhu není nadšena. „Není v něm ani slovo o zeleni, žádné peníze na čistotu. Vlastně je hlavně o tom, kolik si rozdělí peněz na odměny a platy,“ kritizoval její šéf Miroslav Florian.

Zeleným také vadí, že z napjatého rozpočtu ukrojí peníze další místostarosta. Ti jsou teď v centru 2, zatímco v minulém volebním období byl jen 1. Nelíbí se to ani opozičním zastupitelům TOP 09. A nechápou to ani samotní Ústečané. „Město je špinavé, zanedbané, na nic není, vymlouvají se na krizi. Ale pro sebe si najdou peněz dost,“ vyjádřil se třeba Jakub Holík.

Tvrdík nově vytvořený post obhajuje tím, že se obvod začne starat o zeleň a přibude mu práce. O rozdělení peněz pro obvody na ni už jednala městská rada a měli by to definitivně stvrdit zastupitelé města ve čtvrtek. „K dispozici je dvakrát tolik peněz než loni, na pořádku to bude znát,“ slibuje Tvrdík.

Naproti tomu se obyvatelé centrálního obvodu nedočkají velkých investic. Obvod plánuje v tomto roce proinvestovat o polovinu méně než v roce minulém, jen 6,65 milionu korun. Chce za ně vybudovat 36 nových parkovacích míst v Návětrné a Zahradní ulici, zrekonstruovat několik chodníků a vyměnit poničené prvky na dětských hřištích.

Celkové výdaje plánuje o 6,745 milionu korun vyšší než příjmy, schodek hodlá dorovnat z úspor, které mu ještě na účtech zbývají.

Jitka Hadašová
Ústecký deník, 9. února 2011