21. 8. 2011

21. srpna 2011 – Ústečtí zelení v pátek 19. srpna 2011 předali krajskému úřadu otevřený dopis Radě Ústeckého kraje. V dopise radu vyzvali, aby v zájmu Ústeckého kraje požádala zastupitele města Ústí nad Labem o úpravu vymezení obchvatu Strážek v návrhu ústeckého územního plánu (ÚP).

Žádost zelených vychází se současné situace, která je následující:

• Návrh ÚP obsahuje „natvrdo“ (tj. jako veřejně prospěšnou stavbu) tzv. západní variantu obchvatu (tu obsahuje i současný územní plán, kam byla zanesena změnou ÚP v roce 2006). Naproti tomu pozemky, jichž by bylo zapotřebí pro výstavbu tzv. superzápadní varianty obchvatu, návrh územního plánu mění na zastavitelné plochy (zejména pro rodinné domy).
  • U záměru výstavby obchvatu Strážek probíhá proces hodnocení vlivu obchvatu na životní prostředí (EIA). Nedávno zveřejněná doplněná dokumentace EIA, k níž se právě teď může veřejnost vyjádřit, vyhodnocuje jako nejlepší ze tří zvažovaných aktivních variant obchvatu tu superzápadní. Naproti tomu variantu západní hodnotí jako nejhorší (mapa variant obchvatu viz zde).

Jestliže tedy bude návrh územního plánu schválen beze změny, hrozí, že v případě výstavby obchvatu bude buď kvůli územnímu plánu zvolena nejhorší varianta (západní), anebo Ústecký kraj bude velmi draze vykupovat pozemky pro výstavbu tzv. superzápadní varianty (převedené v ÚP na stavební pozemky).

„Jsme přesvědčeni, že nejrozumnějším řešením je vymezit v územním plánu všechny zvažované varianty obchvatu jako územní rezervy. Pokud bude kraj chtít po důkladném posouzení variant v procesu EIA začít s výstavbou obchvatu, rezervu bude možné v územním plánu změnit na veřejně prospěšnou stavbu. Právě k takovým účelům územní rezervy existují,“ říká David Daduč.

„Je ve veřejném zájmu předejít oběma špatným řešením: jednak stavbě varianty, která je pro obyvatele i pro přírodu nejhorší, jednak tomu, aby Ústecký kraj draze vykupoval pozemky, které město Ústí nad Labem krátce předtím stonásobně zhodnotilo převodem na stavební. Upozorňujeme na to, aby se v budoucnu předešlo dohadům, zda šlo o prostou nedomyšlenost, anebo o korupci,“ říká za ústecké zelené jejich předseda Miroslav Florian.

Kontakty:
Miroslav Florian