28. 8. 2008

Dva ministři a jeden poslanec včera přijeli na městskou konferenci Strany zelených. Džamila Stehlíková, Martin Bursík a Kateřina Jacques tak zareagovali na blížící se sjezd Strany zelených. Rozhodně přitom popřeli, že by chtěli uklidňovat spory mezi ústeckými městskými organizacemi této strany. Ani se prý nechtěli míchat do volby nového městského předsednictva.

Autor: Janni Vorlíček

Na veřejnost totiž třeba pronikly zprávy o tom, že organizace na Severní Terase si odhlasovala, aby Marian Páleník, předseda organizace v Neštěmicích nebyl vpuštěn na kandidátku do krajských voleb. I ve svém krátkém projevu pak Páleník řekl, že je některými členy strany vnímán jako kontroverzní.

Volby předsednictva se konaly, protože na předchozí konferenci začátkem léta padlo původní předsednictvo pro údajnou nečinnost. Volba byla poměrně dramatická. Již v prvním kole kandidáti na post předsedy Dušan Oslej, zastupitel Karel Nepraš, Jan Dytrych a právě Páleník obdrželi tolik hlasů, kolik sebou měli delegátů ze svých organizací.

Jelikož žádný z nich nezískal potřebný nadpoloviční počet hlasů, volbu bylo nutné několikrát opakovat.

Volbě byla od počátku přítomna ministryně Stehlíková. Ta později řekla, že situaci v ústecké organizaci nevnímá jako rozháranou. „Vnímám ji spíš jako soutěž mezi jednotlivými organizacemi,“ uvedla.

Ministr Bursík s poslankyní Jacques dorazili do restaurace Pivovarská šenkovna, kde se konference s volbou předsednictva odehrávala až po osmnácté hodině. Bursík pak hovořil o celostátním sjezdu strany v Teplicích a situaci v ústecké organizaci nechtěl komentovat s tím, že je to její věc.Martin Bursík gratuluje vítězi volby předsedy městské organizace Dušanovi Oslejovi

Staronovým předsedou se nakonec stal opět Dušan Oslej. Ostatní členové předsednictva byli zvoleni až po uzávěrce listu. „Vnímám to jako těsné vítězství. Ta situace je vyhrocená a mým úkolem je zase ji uklidnit. Každá volba vyvolává emoce,“ komentoval to Oslej s tím, že bude muset organizaci sjednotit kvůli blížícím se volbám.

Zastupitel Nepraš, který vlastně jako první inicioval svržení starého předsednictva a včera sám na post předsedy kandidoval, to nechtěl komentovat. „Doufám jen, že nové předsednictvo strany bude pracovat dobře a posune nás zase o kus dál.“

převzato z Ústeckého deníku