8. 9. 2010

Ústí nad Labem, 8. září 2010 – Ústecká organizace Strany zelených představila ve středu 8. září svůj komunální program, čímž oficiálně zahájila předvolební kampaň před letošními komunálními volbami. Na tiskové konferenci byli přítomni čelní kandidáti Strany zelených do zastupitelstva města a městských obvodů, kteří přiblížili některé z programových bodů a priorit ústeckých zelených. Kompletní volební program byl zveřejněn na webových stránkách ústeckých zelených.

Více pro Ústí, méně pro sebe (základní motto kampaně)
„Ústeckým zeleným nejde o osobní zisk, chceme lepší Ústí nad Labem. Nevznikli jsme účelově před volbami. Aktivně jsme v minulých letech pracovali jako opoziční strana – vznášeli požadavky na vedení města, připomínkovali strategické dokumenty, informovali občany, upozorňovali na problémy a nešvary. V našem případě tedy občané vědí, koho volí. To je ve srovnání s mnoha jinými sdruženími a stranami naší velkou výhodou,“ uvedl k zahájení předvolební kampaně Karel Nepraš, lídr kandidátky do Zastupitelstva města Ústí nad Labem.

Více otevřenosti, méně svévole
„Rozvoj Ústí nad Labem musí odrážet vůli a zájmy Ústečanů, nikoli jen hrstky mocných politiků a jejich kmotrů. Chceme prosadit, aby občané měli neustále k dispozici veškeré informace o rozhodování města a mohli snadno kontrolovat veřejné dění a finance. Chceme zavést místní referenda a důvěryhodné ankety ke komunálním otázkám. Že myslíme tato témata vážně dokládá i fakt, že jsme je dlouhodobě prosazovali již v minulém volebním období, přestože jsme v zastupitelstvu města své zástupce neměli,“ doplňuje jednu z priorit zelených Nepraš.

Více úspor, méně plýtvání
„Hospodaření města mělo v minulých letech řadu slabých míst. V současné době je město Ústí nad Labem velmi zadlužené a pouze na splátkách úroků z úvěrů splácí 60 milionů korun ročně. Tyto finance pak chybí například na provoz školek, čistotu ve městě a řadu dalších kapitol, které se dnes musí krátit. Navíc řada staveb, na které si v minulosti město půjčilo, do budoucna městskou kasu dále zatíží místo toho, aby finance ušetřily. Příkladem může být třeba lanovka na Větruši. My proto budeme usilovat o umírnění zdejších megalomanských plánů a stabilizaci rozpočtu.“ popisuje problematiku financí Miroslav Florian, lídr kandidátky zelených v MO Ústí n. L. – město.

Více zeleně, méně betonu
„Po rozsáhlé výstavbě posledních let potřebuje centrum města zpříjemnit. Chceme město ozelenit a zlepšit úklid a údržbu zeleně. V Pařížské ulici bychom rádi zrušili parkovací místa a ulici proměnili v široký bulvár. Jsme proti budování pakovacích garáží pod Lidickým náměstím. Chceme, aby bylo pro místní i pro turisty příjemné a bezpečné po Ústí nad Labem chodit pěšky a jezdit na kole,“ připomíná další cíle zelených Jiří Škoda, lídr kandidátky zelených v MO Ústí n. L. – Neštěmice.

Volební program je ke stažení zde.

Kontakty:

• Karel Nepraš