21. 7. 2007

Střížovický vrch je pro někoho jen takový veliký kopec s vysílačem, díky kterému nám pěkně hraje telka. Pro rybáře, pejskaře a romantiky vlídný kus světa, který je vítá s otevřenou náručí. Ale pro některé lidi kus světa, do jehož náruče lze bezstarostně naházet téměř cokoliv.

Buď se to doma už nehodí, nebo je to k popelnici v „civilizované“ části města tááák daleko. Pro lidi u ohnišť na Střížáku je to tu příliš málo domácí, takže si dotáhnou k ohništi i sedačku ze smetiště. Asi nikoho nepřekvapí, že to pak na Střížáku není ideální.
Jako každé místo, kam vstupuje lidská noha, potřebuje být lidmi opečováváno. A čím více těch dupajících nohou, tím více péče.

Nejméně pětina obyvatel Ústí žije pod Střížákem a přímo na něm, ve Střížovicích, dalších 200 obyvatel. To už za nějaké to starání stojí, ne?

Zatím je ale Střížák trochu Popelka. Aby se situace zatím alespoň zmapovala, vydali se Zelení s přáteli a rodinami na „procházku“. Zakreslili do mapy nejexponovanější místa, objevili a zakreslili černé skládky. Všímali si, zda mají návštěvníci kam odhazovat odpadky.
Našli velké množství míst s odhozenými nebo na stromech zavěšenými odpadky. Nabízíme několik fotografií, jak se lidé k přírodě chovají a ta často milosrdně nepořádnost lidí, v tomto vegetačním období zakrývá. V září se Zelení chystají na úklid a odstranění nepatřičných skládek. Uspořádáme výstavu o Střížovickém vrchu pro veřejnost a pro školy.

Řešení totiž nemohou přinést ani Zelení bez zapojení veřejnosti ve smyslu změny chování v našich příměstských oblastech. Jednorázový úklid to nevyřeší, je potřeba vychovávat novou generaci k citlivému přístupu a chování v přírodě. Strana zelených chystá i aktivní program pro mládež, který nabídneme ve školním roce 2007-2008.

A romantická představa o Střížáku? Čisté lesní cestičky, naučná cesta, lavičky, na kopečku hospůdka a třeba vedle hospůdky… rozhledna!

Na našich webových stránkách www.usti-nl.zeleni.cz můžete hlasovat nebo se i vyjádřit pro nebo proti rozhledně na Střížovickém vrchu.