3. 2. 2009

Za velmi nevhodné a škodlivé považuje Strana zelených v Ústí nad Labem pokračující snahy magistrátu otevírat centrum města osobní automobilové dopravě a měnit srdce města v asfaltové a betonové impérium aut. Magistrát do centra láká další a další vozidla, na úkor pěších i veřejné dopravy. V ulicích města je čím dál nepříjemnější se projít, nakupovat, jít lékaři, cestovat do školy.

Uvědomují si to dobře i občané města. Magistrát uspořádal veřejnou diskusi s občany a seznam problémů, které by lidé chtěli řešit, obsahuje úplně jiné věci než zlepšování průjezdnosti městského centra pro osobní automobily a stavbu parkovišť v centru. Občané požadují mimo jiné kvalitnější veřejnou dopravu, čistotu ve městě, lepší údržbu zeleně a snížení bariér pro lidi s omezenou pohyblivostí. Celý seznam naleznete na webových stránkách magistrátu a můžete tu také hlasováním dát najevo své priority.

V současnosti město Ústí nad Labem zvažuje stavbu podzemního parkoviště pod Lidickým náměstím. Zelení jsou jednoznačně proti. Parkoviště přivede do nejniternějšího centra města další auta, zhoustne provoz kolem Lidického náměstí, muzea a městského divadla. Lidické náměstí se pravděpodobně na dlouhou dobu promění v hlubokou jámu a staveniště. (Vysadit na Lidickém náměstí zeleň, vybudovat kašny a fontány je, pane primátore, možné i bez toho, aby se náměstí nejprve vybagrovalo!). Město za komfortní parkoviště před magistrátem zaplatí spousty peněz, které by bylo vhodnější vložit jinam.

Článek o plánech magistrátu naleznete zde.

Chcete-li se proti tomuto záměru vyslovit, podepište prosím naši petici.

Budeme také rádi, když nám pošlete svůj názor anebo se stanete našimi členy či příznivci.

David Daduč, Strana zelených