25. 2. 2010

V oblasti mezi stávajícími oddělenými příměstskými sídly Habrovice a Strážky je v rámci konceptu navržen masivní rozvoj individuálního bydlení. Jako problematický se v tomto ohledu jeví zábor orné půdy, rozostření sídelní struktury a šíření města do dosud volné krajiny.

Zpět na seznam námitek

Katastrální území: Habrovice, Strážky u Habrovic
Čísla pozemkových parcel: přesnější poloha patrná z níže uvedených indexů ploch a z mapky
Doplňující popis: nové zastavitelné plochy, indexy Z2-1, Z2-2, Z2-3, Z2-5, Z2-8, Z2-17, Z4-1, Z4-3, Z4-4, Z4-7, Z4-12

Námitka
Požadujeme plošnou redukci záměru a respektování stávající sídelní struktury především se zachováním oddělení Strážek a Habrovic, mezi nimiž by měl zůstat zachován dostatečně prostorný nezastavitelný koridor.

Odůvodnění
Stávající sídelní struktura při okrajích města by neměla být zcela stírána živelným rozvojem zastavěného území. Výhoda evropských měst obecně spočívá v jejich poměrně kompaktní zástavbě, která snižuje energetickou náročnost fungování takových sídelních celků a je tedy významnou hodnotou daného uspořádání. Přestože se oblast Habrovic a Strážek jeví z hlediska rozvoje individuální výstavby v rámci katastru města jako nejlépe využitelná, považujeme za nanejvýš vhodnou určitou korekci chystaného rozvoje, která zabrání vzniku „do krajiny rozteklého“ bezduchého a samostatně nefunkčního satelitu při severozápadním okraji města.

koncept územního plánu Ústí nad Labem, mapka: srůstání Habrovic a Strážek

Zpět na seznam námitek