20. 2. 2007

Na přelomu roku bylo vydáno územní rozhodnutí pro stavbu dalšího hypermarketu v našem městě. Ten by se měl nacházet blízko západního nádraží, na místě dnešního parkoviště Spolchemie a k němu přiléhajících domů.

Stavba samotná vzbudila velkou vlnu zájmu mezi občany města a je natolik kontroverzní, že otázka z titulku je zcela na místě.

Jaké jsou nejčastěji uváděné důvody pro stavbu? Tento prostor je naprosto zanedbaný, většina z 25 domů je v současnosti ve špatném stavu, opravena anebo v rekonstrukci je necelá polovina z nich. V centru chybí obchod s potravinami, občané si hypermarket žádají. A hlavně – územní rozhodnutí bylo vydané, nic s tím nejde dělat, jde o soukromé pozemky.

Ústí nad Labem nemá klasické centrum města, to současné dodnes slouží spíš jako přestupní terminál MHD, málokdo se jde do města jen tak projít, posedět a odpočinout si. K nápravě tohoto stavu mají sloužit velké, již odstartované projekty (zástavba na Mírovém náměstí, Forum kolem kostelů). Na jejich obhajobu lze říci, že se snaží zachovat stávající uliční strukturu i současnou rozmanitost jednotlivých objektů (náměstí), popřípadě vytváří ulice nové (Forum). Hypermarket u chemičky by byl ale přesným opakem, protože jde o uniformní komplex. Výstavba každého většího obchodního centra navíc přináší řadu negativních jevů – nárůst dopravy (v řádech set až tisíců vozidel za den) a s tím související znečištění (zplodinami, hlukem), samotná jejich přítomnost likviduje drobné obchodníky v jejich okolí, značná část zboží se dováží z velkých vzdáleností, což vede k nárůstu kamionové dopravy na silnicích, mnoho výrobků pochází ze zahraničí, čímž se komplikuje situace českým podnikům.

Prostor u chemičky jistě investici potřebuje, ale domnívám se, že zcela jiného druhu. Takovou, která by zachovala současnou strukturu a vhodně ji doplnila. Nabízí se celá řada možností – jestliže se nalézá daleko od obydlených budov, v širším centru města, na trase od západního nádraží k univerzitnímu městečku, je vhodné například pro kluby, galerie, divadla, studentská zařízení. Místo zde jistě najdou i drobní živnostníci, řemeslníci apod.

Záměr výstavby je podle nás natolik vážný, že jsme se rozhodli uspořádat petici s názvem NE! Hypermarketům v centru Ústí. Jejím hlavním požadavkem je vyhlášení stavební uzávěry na hypermarkety (tj. obchody s prodejní plochou nad 2500 m2) v centru našeho města. A to je i odpověď na poslední z argumentů zastánců tohoto projektu. Petice je ke stažení na stránkách ústeckých zelených, podpisy jsou sbírány také při akcích v centru města.

Jiří Škoda
Strana zelených