6. 5. 2008

Informace z IX. zasedání Zastupitelstva MO Ústí nad Labem – město, konaného dne 29. dubna 2008

Na tomto místě se mohou všichni zájemci opět seznámit s tím, jak jsem hlasoval v jednotlivých bodech posledního jednání zastupitelstva a ve stručné podobě také s tím, co mne ke konkrétnímu postoji v jednotlivých bodech vedlo. Dnes se můžete dočíst například o nakládání s veřejnými prostředky při rekonstrukcích dětských hřišť, o hospodaření MO v roce 2007, o odměnách neuvolněných zastupitelů, o odpisech starých pohledávek, o prodejích pozemků, o novém názvu jedné ulice v MO Ústí nad Labem – město, či o rezignaci zastupitele a zastupitelky.

(1) kontrola plnění usnesení, kontrolní výbor, finanční výbor

V úvodní kontrole plnění usnesení (bod programu 1/1) nebyly shledány nedostatky, informativní bod byl vzat na vědomí,

hlasoval jsem pro, celkový výsledek hlasování byl 19 – 0 – 0 (pro – proti – zdržel se, pro přijetí je vždy třeba 14 hlasů).

Zpráva o činnosti kontrolního výboru (bod 1/2) byla vzata na vědomí bez jakýchkoliv připomínek,

hlasoval jsem pro, 20 – 0 – 1.

V následující zprávě o činnosti finančního výboru (bod 1/3) jsem jako jeho předesda předložil zastupitelům zápisy z posledních dvou jednání. Na březnovém jednání jsme provedli kontrolu financování oprav a investic do dětských hřišť, přičemž nebyly zjištěny žádné závady. Dále jsme se zabývali na obou schůzích materiály ekonomického odboru, o nichž bude jednat dnešní zastupitelstvo. U bodů 2/1, 2/2, 2/3, 2/4 a 2/6 doporučil FV zastupitelstvu přijmout usnesení v navrhovaném znění, v bodě odpis pohledávky za společností CHRYZANTÉMA (2/5), se nepodařilo přijmout žádné doporučení a v bodě 2/7 – nabídka společnosti FAKTOREAL na odkoupení pohledávky FV doporučil zastupitelstvu neschválit přijetí této nabídky (viz též dále). Na obou jednáních také informoval přítomné p. Dyrynk o situaci, kdy MO platil za dodané teplo v již prodaném domě v ulici Koněvova po dobu dvou let, FV přijal v této věci usnesení doporučující zastupitelstvu pověřit starostu zajištěním další kontroly podobných případů, aby se v budoucnu předešlo zjištění dalších neočekávaných nesrovnalostí. V této věci starosta přítomné ujistil, že žádné další podobné záležitosti již nehrozí a zastupitelstvo jej nezaúkolovalo. Zápisy vzalo zastupitelstvo na vědomí,

Hlasoval jsem pro, 21 – 0 – 0.

(2) rozpočtové provizorium, závěrečný účet, odměny zastupitelům, pohledávky, rozpočtová opatření

Materiály předkládané ekonomickým odborem MO ÚL-město byly asi tím nejpodstatnějším na tomto jednání. Nejdříve byla vzata na vědomí informace o hospodaření v rozpočtovém provizoriu na počátku roku 2008 (bod 2/1), nebyly zjištěny žádné závady,

Hlasoval jsem pro, 21 – 0 – 0.

Poté došlo ke schvalování závěrečného účtu MO za rok 2008 (bod 2/2). Ani v tomto rozsáhlém materiálu nebyly zjištěny problémy. Jedná se v podstatě především o vyjádření, zda hospodaření probíhalo v souladu s nastavenými pravidly, o čemž se domnívám, že probíhalo, MO hospodařil s přebytkem ve výši 3,6 mil. Kč v hlavní činnosti a s kladným výsledkem 11,3 mil. Kč ve vedlejší hospodářské činnosti.

Hlasoval jsem pro, 20 – 0 – 2.

Dalším bodem bylo navýšení odměn neuvolněných zastupitelů a členů komisí RMO a výborů ZMO (bod 2/3). Jde o průběžné navýšení (o 5 %), které vychází z novelizace nařízení vlády. Aktuální odměny neuvolněným zastupitelům tak činí 830,- Kč, členům komisí a výborů 1920,- Kč, předsedům komisí a výborů 2250,- Kč a členům Rady MO 2440,- Kč měsíčně.

Hlasoval jsem pro, 21 – 0 – 0.

V bodě 2/4 byla podána informace o stavu pohledávek. Celkové pohledávky MO v současné době činí 24,4 mil. Kč s tím, že stále klesají. Bohužel se však jedná povětšinou o pohledávky nedobytné a velmi staré (z počátku 90. let), z dob kdy byly uzavírány velmi špatné smlouvy o prodeji majetku města. Pokles sumy pohledávek je tak způsobován především jejich odpisy.

Hlasoval jsem pro, 22 – 0 – 0.

Jako velice komplikovaná kauza se ukázala být pohledávka 2 300 000,- Kč za společností CHRYZANTÉMA s. r. o. (bod 2/5), kterou navrhl ekonomický odbor k odpisu. Jde opět o klasickou ukázku zneužívání špatně napsaných smluv o prodeji nemovitostí na počátku 90. let. Kupující tehdy zaplatil část ceny, nemovitost byla přepsána na něj a zbytek již nikdy nedoplatil. Prostředky se bohužel dodnes nepodařilo vymoci ani soudní cestou.

Zdržel jsem se hlasování, 17 – 0 – 3.

Následovalo schválení rozpočtových opatření (2/6), která upravují rozpočet z důvodů vyšších očekávaných příjmů,

Hlasoval jsem pro, 22 – 0 – 0.

Posledním ekonomickým materiálem byla nabídka společnosti FAKTOREAL a. s. na postoupení nedobytné pohledávky za firmou CZECH NORTH s. r. o., ve výši 4,9 mil. Kč za 140 tis. Kč (bod 2/7). Protože v současné době stále běží soudní řízení a není znám konečný verdikt, není vyloučeno, že část pohledávky bude ještě vymožena. Prodejem pohledávky by nároky MO zanikly, proto nebyl tento prodej realizován, zastupitelstvo neschválilo přijetí nabídky společnosti FAKTOREAL.

Hlasoval jsem pro nepřijetí nabídky, 21 – 0 – 1.

(3) prodeje pozemků

Program jednání pokračoval obvyklými prodeji pozemků (3/D1/1 – 3/D1/25). Z navrženého hlasování en block o všech prodejích byly vyjmuty na mou žádost níže uvedené body, o zbytku se hlasovalo dohromady.

Hlasoval jsem pro prodej, 21 – 0 – 0.

V bodě 3/D1/3 byl dán do prodeje jako majetkoprávní vypořádání prodej pozemku pod garáží v lokalitě Králova výšina. Vzhledem k tomu, že jsem nedostal jednoznačnou odpověď, jaké jsou majetkové poměry u okolních garáží a vzhledem k tomu, že se prodejem dál konzervuje podle mne nepřijatelné narušení estetické hodnoty této ulice,

Zdržel jsem se hlasování, 21 – 0 – 1.

V bodě 3/D1/8 zastupitelstvo schvalovalo prodej pozemku společnosti ČEZ v ulici Vaníčkova. Jde o nevzhledný prostor za Městským divadlem, který narušuje zástavbu této ulice. Výstavbou nové trafostanice bude tento status konzervován, zastupitelstvo přesto prodej v takto exponovaném místě schválilo bez jakýchkoli podmínek,

Zdržel jsem se hlasování, 21 – 0 – 1.

V bodě 3/D1/9 přišel na řadu prodej pozemku na Konvalinkovém vršku. Zde jsem především vystoupil proti prodeji a za zachování pronájmu předmětného pozemku, protože plocha navazuje na rozsáhlejší pozemky, které jsou stále ve vlastnictví MO. Prodej mi připadá jako nesmyslný, protože nedohlíží možné budoucí využití lokality a případné zhodnocení pozemků.

Hlasoval jsem proti prodeji, 18 – 1 – 2.

(4) prominutí dluhu, odpis pohledávky, amnestie na poplatcích z prodlení, nová ulice

Následující body byly zpracovány odborem správy obecního majetku. Nejdříve bylo schváleno prominutí a odpis dluhu na nájemném za zemřelou nájemkyní (3/E/1),

hlasoval jsem pro, 21 – 0 – 1.

V dalším bodě (3/E/2) pak byla řešena pohledávka za panem Karlem Bosákem (37 tis. Kč) a za firmou Junior (43 tis. Kč), z důvodu nezaplacení podílu na spotřebě vody v nemovitosti Stará 4. Zastupitelstvo rozhodlo zejména z důvodů vysokých nákladů na řízení a malé šance na vymožení prostředků o odpisu. Mně osobně připadá podobný postup jako rezignace na právní normy,

Zdržel jsem se hlasování, 18 – 0 – 4.

V bodě 3/E/3 pak starosta informoval o výsledcíh amnestie – prominutí poplatků z prodlení dlužného nájemného, která platila do konce roku 2007. Amnestii využilo 114 subjektů, byly uhrazeny pohledávky ve výši 583 988,- Kč. Zpráva byla vzata na vědomí,

Hlasoval jsem pro, 21 – 0 – 0.

Zastupitelstvo vzalo na vědomí informaci o pojmenování vznikající ulice ve Skoroticích. Jde o spojku z ulice Plynárenská směrem k Habrovickému rybníku, ponese jméno Na Pláni.

(5) rezignace zastupitelů

Z důvodu nastoupení do funkce tajemníka magistrátu města Ústí nad Labem rezignoval na své členství v zastupitelstvu Ing. Leoš Nergl (ODS), dále starosta též informoval, že bude v nejbližší době z důvodu stěhování pravděpodobně rezignovat též paní Andrea Lescheová (ODS). Na jejich místa by pak měli nastoupit náhradníci a to MUDr. Jílková a Ing. Businský.

V případě zájmu o podrobnější informace mne můžete kontaktovat.

Karel Nepraš

karel.nepras@zeleni.cz