20. 4. 2010

Parkoviště pod Lidickým náměstím v Ústí nad Labem je zatím jen na papíře, ale už vytáhlo z městské pokladny miliony. A to ani není jisté, kdy a zda vůbec se bude stavět. V době krize jde o velký luxus.

„Když se mi dostal do ruky závěrečný účet města za minulý rok, který tento týden budou schvalovat městští zastupitelé, ohromila mě informace, že za přípravu stavby podzemního parkoviště město loni utratilo 8,6 milionu korun. To jsou šílené peníze,“ zlobí se Karel Nepraš z ústecké Strany zelených.

Jen do šuplíku

Nechápe, jak město mohlo utratit tolik peněz za přípravu podle něj nesmyslné akce, navíc v době krize, kdy krátí všechny výdaje.

„A to i na tak potřebné věci, jako je úklid, oprava chodníků nebo investice do městské hromadné dopravy. Přitom právě toto by mělo být prioritou a ne dělat projekty do šuplíku, které nejsou třeba,“ zkritizoval Nepraš.

Pro srovnání, 9,6 milionu korun, tedy částku jen o 1 milion korun vyšší, si město v letošním rozpočtu vyčlenilo na celoroční čištění chodníků.

Ještě to nevzdali

„Parkoviště pod Lidickým náměstím? Já myslela, že už to vzdali. Vždyť je to nesmysl. Podívejte, kolik lidí si sem chodí posedět, když je hezky. Tohle náměstí je mnohem útulnější než Mírové, nesouhlasím, aby se to tady rozkopalo. Nikdy už by to nebylo takové pěkné a klidné jako dnes,“ řekla Ústečanka Jarmila Smetanová.

Vynaložené peníze na přípravu stavby nechtěla veřejně komentovat. „Ta slova by nebyla publikovatelná. Snad jen, že šetření si tedy takhle nepředstavuju,“ dodala.

Vedení města už loni deklarovalo, že zamýšlené parkoviště pod náměstím pro bezmála tři stovky aut zatím stavět nebude, minimálně do konce letošního roku ne. Právě proto, že na to nemá peníze. Ale přípravu nezastavilo.

„Já myslím, že jsme udělali dobře. Neustále řešíme nedostatek parkovacích míst ve městě a tento projekt jich přináší stovky. Navíc pod zemí, kde auta nikomu nevadí. A zlepšil by se i vzhled samotného náměstí, přibyla by nová zeleň. To vše by právě zelení měli spíš ocenit než proti tomu brojit,“ míní náměstek primátora Jan Řeřicha.

Na přípravě projektu včetně povolovacího procesu, i když se zatím nebude parkoviště stavět, nevidí nic špatného, naopak.

„Když se objeví možnost dotace, budeme schopni hned reagovat. Což je důležité, protože na podání žádosti většinou nebývá moc času. Může také přijít soukromý investor, který stavbu zafinancuje, což bychom preferovali. V každém případě jde o nadčasovou záležitost, která se může realizovat třeba v horizontu deseti let. Město je připraveno,“ je přesvědčen Řeřicha.

K finanční stránce věci řekl, že jde o prostředky vynaložené na projekt řešící velký problém a tomu je ta částka adekvátní.

„Peníze neumím posoudit, ale je to asi dost. Na druhou stranu, ulice v centru města, i když přibyla parkoviště ve Zdaru a Foru, jsou pořád zacpané auty. Já bych tedy určitě parkování pod Lidickým náměstím přivítal a vůbec bych se nezlobil, kdyby se začalo stavět hned,“ přeje si Ústečan Milan Kendík.

Naopak zelení se snaží prosadit, aby se zde vůbec kopat nesmělo. Podali v tomto smyslu i námitku ke konceptu nového územního plánu, který město právě připravuje.

„Řešení kritické dopravní situace v centru Ústí nad Labem výstavbou podzemního parkoviště pod Lidickým náměstím považujeme za scestné. Jenom by to sem přivedlo další auta a situaci ještě zhoršilo,“ soudí Nepraš.

Autor: Jitka Hadašová
Ústecký deník, 18. dubna 2010