5. 1. 2007

Ústí nad Labem – Stavba Obchodního centra Nové město pravděpodobně začne již letos.
Podle zástupců investora se dořešuje majetkově právní vypořádání, takže je předpoklad, že zahájení stavby pak nic nebude stát v cestě.

„Už bylo vydáno územní rozhodnutí,“ potvrdil i mluvčí města Ústí nad Labem Milan Knotek. Záměr postavit takřka ve středu města obchodní komplex, kde by vedle menších obchodů měl být i market Interspar a také multikino, oznámila loni teplická firma INT.

Investor si k tomu vyhlédl lokalitu vedle Spolchemie mezi ulicemi U Chemičky, Brněnská, Panská a Revoluční. Celková plocha přibližně čtvercového území zaujímá přes 18,5 tisíce metrů čtverečních.

Na části je parkoviště, které využívají zaměstnanci chemičky, na další pak asi 25 většinou zdevastovaných domů. Dříve sloužily k bydlení, dnes jsou v některých kanceláře, jiné jsou opuštěné. Radní Ústeckého kraje i města Ústí se již loni k věci vyjadřovali v rámci EIA a neměli námitky. Záměr je také v souladu s územním plánem města.

Souhlasí s ním i centrální obvod. „Cokoli, co se v tomto městě udělá pro jeho obyvatele, to vítáme. A zvláště v této lokalitě, která je velice zanedbaná,“ uvedl starosta obvodu Václav Verner.

Také většina oslovených Ústečanů proti novým obchodům nic nenamítá. Jen někteří si myslí, že zvláště hypermarketů je v Ústí už více než dost. Jiní ale oponují, že čím větší konkurence, tím lépe pro zákazníky.

„Navíc stávající hypermarkety jsou na okraji města, v uvedené lokalitě není nic. Pro lidi, kteří bydlí nebo pracují v okolí, to bude výhodné,“ je přesvědčen Verner. K diskusi nad záměrem již dříve vybídl zástupce Strany zelených Jiří Škoda. Tomu se nelíbí, že stavbě budou muset ustoupit stávající staré domy. „Bourat staré město pro nové by se nemělo,“ vyjádřil se.