24. 2. 2012

Dvorní ústecký architekt Havlík tvrdí, že „v Ústí do budoucna to bez tunelů nepůjde“. O jaké že budoucno jde, již pan architekt nezmiňuje; možná má na mysli, že většina zpackaných staveb již byla postavena (ještě jedna se na Větruši staví), a tak toho na dvorní architekturu moc kromě tunelů nezbývá.

Sluší se položit detektivní otázku „Qui bono?“ neboli komu ku prospěchu? Komu již prospělo schválení územního plánu? Vítězem jsou především majitelé pozemků – jeden, jehož pozemky byly původně ornou půdou v oblasti Strážek (Ryšavý – ODS), druhý, který se coby zastupitel a radní za Stranu sportu, zdraví a prosperity (Šťastný) postaral o prosperitu pana Beránka tím, že se jednak podílel na prodeji veřejného koupaliště soukromému majiteli a jednak – již jen jako lobbyista – na změně okolí Habrovického rybníka (vybagrovaného a opraveného za peníze Evropské unie) na plochy vhodné pro stavbu rodinných domů. Dalším vítězem jsou ti, kteří se na tvorbě územního plánu podíleli nebo kteří jej rovnou vytvořili. Bohatou odměnu již dostali, teď se mohou těšit na další, až budou paskvil zvaný tunelová varianta měnit či vymazávat.

Poraženými jsou obyvatelé Ústí nad Labem: těm byl jednak ukraden hodnotný majetek, jednak přišli o možnost zachovat rekreační oblast, kterou dříve bohatě využívali. Navíc přišli o možnost, že město připraví skutečně kvalitní plán rozvoje území, který by podporoval využití ploch v intravilánu města bez nutnosti zaneřádění okolí prapodivnými sídlištními útvary typu „paneláky naplacato“ (dle MUDr. Dlouhého „králikárny“).

Pokud podle posledně citovaného je zadáním „co nejrychleji, nejjednodušeji a nejlevněji vyndat (z územního plánu) tunely“, je otázkou, proč vůbec se do územního plánu dostaly? To si ti, co hlasovali pro jeho schválení, jejich bezcennost neuvědomili? Nebo je to tak, že se dělá komise jen proto, aby koza zůstala celá? Je docela možné, že si ODS, ČSSD a ten třetí v koalici v dalších komunálních volbách budou plácat po ramenech, jací že jsou kabrňáci, že se jim povedlo tunely z územního plánu vygumovat. Mimochodem: do minulých voleb šla ČSSD s heslem „už žádné velké stavby“ (paskvil na Větruši), Strana všeho „musíme to v Ústí opravit“ (takže „opravili“ Habrák) a ODS „nedovolíme zadlužování státu ani obcí“, takže se Ústí brodí finančním blátem horším než v Řecku.

Miroslav Florian
Ústí nad Labem
(otištěno v Mladé frontě Dnes 22. února 2012)