17. 3. 2009

Primátor Jan Kubata podzemní parkoviště před magistrátem chce. Dosud ale neví, kdo stavbu zaplatí.

Ústí nad Labem – Pod Lidickým náměstím v centru Ústí nad Labem má vzniknout velké podzemní parkoviště pro 262 aut. Dosud není jasné, kdo by stavbu za stamiliony korun platil ani jestli si ji Ústečané vůbec přejí. Vedení města však už nyní shání všechna povolení a v dokumentech uvádí jako termín zahájení stavby letošní srpen.

„Já doufám, že garáže pod Lidickým náměstím budou. Chceme získat stavební povolení, ale neznamená to, že se za pár dní začne stavět. K rozhodnutí nám chybí dvě věci: vyřešit financování a znát výsledek ankety mezi lidmi,“ říká ústecký primátor Jan Kubata.

* Ačkoli ještě nejste rozhodnuti, nechali jste už zpracovávat projekt a požádali jste o stavební povolení. Proč tak pospícháte?

Chceme co nejrychleji získat stavební povolení, abychom mohli jednat s privátním investorem a najít rozumný model financování.

* V dokumentu, který jste poslali na krajský úřad, je jako termín zahájení stavby uveden letošní srpen.

To je termín pro stavební povolení. Stavbu musíte zahájit do dvou let po jeho vydání. Pokud ji nezahájíte, můžete požádat o prodloužení jeho platnosti.

* Zmínil jste anketu, kterou město k parkovišti vyhlásilo na svých webových stránkách. Hlasování je zatím vyrovnané: 51 procent lidí je pro, 49 proti. Jak to vnímáte?

Zatím je tam stále více příznivců stavby, já si počkám, až anketa skončí. Lidé mohou hlasovat ještě čtrnáct dní.

* A pokud by odpůrců bylo výrazně víc?

To jsou jen spekulace. Kdyby byly dvě třetiny lidí proti garážím, tak já proti nim budu hlasovat také. Pak bych ale řekl: Nekritizujte mě za to, že nemáte v centru kde zaparkovat. Navíc z ankety vyplývá, že minimálně polovina lidí, kteří se do hlasování zapojili, si uvědomuje, že parkování je třeba vyřešit.

* Kritici stavby, například ze Strany zelených, namítají, že parkoviště přitáhne do centra města více aut.

Strana zelených kritizuje úplně všechno, co se ve městě děje. Bohužel motorismus je fenomén doby a je spousta institucí, které mají problém parkovat v centru, včetně krajské policejní správy a návštěvníků divadla. V roce 2011 otevřeme muzeum, i na jeho návštěvníky musíme být připraveni. Na jednu stranu jsme pod palbou kritiky, že chybí parkovací místa. Na druhou stranu když se vyprojektují, tak jiní kritici namítají, že auta do centra zajíždět nemají. Já říkám, že mít auta pod zemí je nejlepší řešení.

* Stavba by měla trvat 17 měsíců. Jak ovlivní život a dopravu v centru?

Tak daleko ještě nejsme.

* Víte, kolik by mělo parkoviště stát a kde na to vezmete peníze?

My to odhadujeme na částku mezi 250 až 300 miliony korun. Město to ze svého rozpočtu samo platit nebude, finanční model ale ještě není zpracován.

Autor: ARTUR JANOUŠEK
Mladá fronta DNES – severní Čechy