18. 11. 2010

„Po modré doprava“, to bylo před volbami hlavní heslo naší nejpravicovější ze všech pravicových stran. A po volbách? S nějakou ideologií na místní nechoďte. Někde tam vpravo za bukem čekala rudá – pardon oranžová – nevěsta s beztvarým a bezbarvým svědkem ze strany pro všechno. Dluh za svatbu ale nebudou platit svatebčané; na svatbu se budou skládat občané tohoto města po několik dalších desetiletí.

svatbaKdyž už evropské – tedy naše – peníze byly spotřebovány na nepochopitelné dinosauří stavby, pak je třeba dát najíst dalším spolustraníkům. Vymyslí se pro ně v „městečku na dlani“ další posty a rovnou hned několik. Místo toho, aby se hledalo racionální uspořádání města s necelými sto tisíci obyvatel podobné tomu, jaké je v rozvinutých demokraciích (jedna radnice), přidají se naopak další vyvolení mezi zvolenými, kterým se nasype do zobáčku. A že vás pět radnic a jedenáct zbytečných placených uvolněných budou stát nějakých 40 milionů v průběhu dalších čtyř let? Tak vás prostě osolíme – to je vzkaz, který nám vyslala naše pravo-levo-beztvará koalice ze svého prvního zasedání a zavedla první daň z hlavy – 500 Kč za odvoz odpadu. Brzy se ukáže, že to je málo; tak se prodá ještě pár ulic (a na druhé straně se od Ryšavého nějaká koupí), opět se zvedne daň z nemovitostí a když to bude málo, zavede se daň ze vzduchu nebo něco podobného. Zkoprnělým voličům se pak před volbami ukáží nějaké antikomunistické a antisociálně-demokratické (či anti-odéesácké) tanečky, ti opět znechuceně nepřijdou k volbám a kolo se uzavře.

Miroslav Florian
Komentář vyšel 18. listopadu 2010 v MF Dnes