24. 4. 2012

Na základě usnesení rady města č. 136/12 ze dne 22.3.2012 a jmenování primátorem města Vítem Mandíkem ze dne 29.3.2012 jsem se od 1.4.2012 stal členem Komise životního prostředí (KŽP), iniciativního a poradního orgánu Rady města Ústí nad Labem.

Postavení komisí stanovuje zákon o obcích (§ 122, odst. 1): Rada obce může zřídit jako své iniciativní a poradní orgány komise. Svá stanoviska a náměty předkládají komise radě města. (Tučné zvýraznění přidávám, abych zdůraznil, že komise nejsou čistě konzultativní, ale mohou a měly by témata také otevírat a radu města aktivně upozorňovat na problémy v jim svěřené oblasti.)

Krátce poté, co jsem byl do KŽP zvolen v radě města, napsal jsem k tomu následující vysvětlení:

Ve středu 21. března 2012 mi volal Jakub Zavoral (TOP09) a ptal se, jestli bych svolil, aby mě navrhl do komise pro životní prostředí. Kývl jsem na to.

Už delší dobu kritizuji neprůhledné rozhodování vedení města a slabý zájem o názory občanské společnosti a opozice, a tak jsem nabídku přijal jako snahu město pootevřít.

Témata, jimiž se bude komise zabývat, chci konzultovat s kolegy ze Strany zelených a z občanských iniciativ a pak hájit společný názor.

Stanovil jsem si tři pravidla:

• účast v komisi neznamená, že nebudu současné vedení města kritizovat,
  • podklady a zápisy z komise zveřejním (při zachování ochrany osobních údajů apod.),
  • pokud nebudu souhlasit s důležitým rozhodnutím komise, uvedu do zápisu vlastní stanovisko.

Snad mi budou čas a síly stačit na to, abych svá předsevzetí dodržel. Kontrolujte mě.

Prvního jednání komise pro životní prostředí (KŽP) jsem se zúčastnil v pondělí 16. dubna 2012. Konzultovat body navržené k jednání jsem s kolegy bohužel nestihl, protože na jednání jsem byl pozván dopisem, který mi byl doručen poštou ve čtvrtek 12. dubna. Od příště už by se pozvánky a materiály měly rozesílat emailem.

Program 4. jednání KŽP byl schválen následující:

1. Úvod
  2. Seznámení nových členů komise s činností ŽP Rady města a s termíny zasedání
  3. Schválení programu 4. jednání komise životního prostředí
  4. Kontrola zápisu z 3. jednání KŽP ze dne 19.3.2012
  5. Seznámení nových členů komise se Smlouvou o poskytování komunálních služeb, platnou do 31.12.2015 pro poskytovatele služeb – spol. AVE Ústí nad Labem, s.r.o.
  6. Seznámení s výsledky jednání na Městském obvodu Střekov ve věci zjištění příčin a následné eliminace zápachu z provozů umístěných v areálu SETUZA
  7. Návrh koncepce „Zemský rozvojový plán Saska 2012“ včetně vyhodnocení vlivů na životní prostředí – zdůvodnění návrhu požadavku města Ústí nad Labem na deklaraci souladu Zemského rozvojového plánu a zlepšení plavebních podmínek na řece Labi v úseku Ústí n.L. – Hřensko
  8. Různé
  9. 8.1 Informace o připravované brigádě úklidu svahu Holoměře

8.2. Informace o nabídce spol. EUROBAU TS na zajištění zplyňování komunálních odpadů města Ústí nad Labem

8.3. Závěr zjišťovacího řízení EIA záměru „K.ú. Předlice – rekultivace Dolu 5. května – terénní úpravy“

8.4. Závěr zjišťovacího řízení EIA MŽP ČR záměru „Rekonstrukce výrobny HCl“

8.5. Další dotazy

10. Závěr

Zápis z jednání si můžete stáhnout zde.

Mé poznámky k některým bodům jednání:

2. Rada města po nedávné změně jejího složení odvolala z komisí některé členy a nahradila je novými. Z KŽP byli odvoláni Václav Chamas, Marek Košín, Vít Klein, Jiří Tajchner a Jiří Morštadt. Od 1. dubna je nahradili Miroslav Král, Martin Hřebík, Luboš Škaloud, David Daduč a od 1. května Liana Wagnerová. (Aktuální složení KŽP najdete na webu města.)

4. KŽP na svém 3. jednání probírala mimo jiné výstavbu protipovodňových opatření na levém břehu Labe, která zkomplikuje dopravu pod Větruší (pravděpodobně v druhé půli roku), a dále o jednáních se společností DOBET, provozovatelem lomu v Mariánské skále (jednání podle všeho zatím žádný užitečný výsledek nemají).

5. Jedním z častých bodů, jimž se KŽP věnuje, je odpadové hospodářství, čistota města a zeleň, tedy činnosti, které smluvně zajišťuje společnost AVE Ústí nad Labem, byť spadají pod několik různých orgánů města: odbor životního prostředí (odpady), odbor dopravy (zimní údržba a čištění komunikací a výsyp odpadkových košů), odbor územního plánování a správy majetku (ostraha bývalé skládky v Chabařovicích a související údržba pozemků města), obvody (údržba zeleně).

Smlouva s AVE o poskytování komunálních služeb, uzavřená dne 5.12.2005, je na deset let, tedy do konce roku 2015, a přináší některé problémy – například zisky z prodeje tříděných odpadů zůstávají AVE, přitom město platí AVE za svoz tříděných odpadů ze sběrných nádob, a tak je pro město finančně nevýhodné zvyšovat počet těchto nádob. Ostatně jejich zvyšování s ohledem na docházkové vzdálenosti pro občany bylo hlavním důvodem růstu úhrad města za odpady a v roce 2011 byl proto jejich počet dokonce snížen. Dále je celá smlouva uzavřena na celkovou fixní částku, která možná nebude za deset let zcela vyčerpána, takže se může stát, že město na konci období bude doplácet miliony jen proto, aby dostálo smluvnímu závazku.

Přehled plateb společnosti AVE v letech 2006-2011 za odbor životního prostředí je v samostatné příloze (PDF, 38 kB). Požádám o kopii samotné smlouvy. KŽP se pravděpodobně bude podílet na přípravě zadávacích podmínek pro výběrové řízení na dodavatele těchto služeb pro období po vypršení smlouvy s AVE.

6. Na Střekově neustávají stížnosti občanů na občasný zápach z provozu společností v areálu SETUZA. Na podnět střekovské radnice proběhlo v této věci jednání. V oblasti životního prostředí tyto podniky zastupuje odbor ŽP Spolchemie. Ten předložil seznam kroků, které budou v příštích několika měsících provedeny ve snaze najít zdroje zápachu a potlačit je. Na návrh radního Fišery je potřeba získat přehled aktuálních výrobních procesů v celém areálu.

7. Rada města přijala usnesení, kterým požaduje, aby saská vláda zapracovala do svého zemského plánu 2012 souhlas se stavebně-technickými úpravami na českém Labi (text usnesení bohužel stále není na webu města zveřejněn). KŽP neměla možnost se k tomuto vyslovit; byla o věci pouze zpětně informována. Materiály, které jsme obdrželi, jsou zveřejněny na webu Cenia. Vyslovil jsem s usnesením rady města nesouhlas. O důvodech a souvislostech napíšu víc v nejbližší době.

8.2 Město oslovila společnost EUROBAU TS, která by měla zájem postavit zplyňovací jednotku k likvidaci 18 tisíc tun komunálního odpadu ročně. Stanici tohoto typu prý buduje ve slovenské Rožňavě. Prozatím společnost nedodala žádné podklady, takže jde jen o předběžnou informaci. Osobně bych byl v této věci velice obezřetný: jednak máme rozhodně rezervy v recyklaci opadu, kterou je třeba preferovat. A i kdybychom o zplyňování uvažovali, podle informací na internetu je zřejmé, že technika zplyňování komunálního odpadu není jednoznačně zvládnutá, ve světě je spíše ve fázi zkušebních provozů.

Například na webu ministerstva energetiky USA se k tématu píše následující (v překladu):

Biomasa a tuhý komunální odpad mohou konstruktérům zplyňovacích systémů přinášet problémy. Obojí způsobuje nesnáze u podávacích systémů, neboť tyto suroviny jsou v dodávaném stavu převážně heterogenní. Některá biomasa, například piliny z pilařských závodů, mohou být ve stavu vhodném pro řadu existujících podávacích systémů, kdežto jiné suroviny, například TKO, by vyžadovaly rozsáhlou přípravu či úpravy podávacích systémů. Biomasa a TKO také mohou mít vlastnosti jako vyšší obsah vlhkosti, což může před zplyňováním vyžadovat vysoušení. Velmi proměnlivý může být také obsah popele, což znamená, že zplyňovací zařízení musí být schopno vypořádat se z potenciálně velmi vysokou popelnatostí. V zásadě platí, že zplyňování biomasy a TKO vyžaduje konstrukční flexibilitu, která si poradí s nejednolitými surovinami.

Vývoji a zkušebním provozům se ve světě věnují velké nadnárodní společnosti jako Westinghouse, Hitachi a Mitsubishi, naproti tomu EUROBAU TS je podle obchodního rejstříku s.r.o. vlastněná jediným člověkem, vklad ve společnosti je 102 tisíc Kč a společnost v roce 2010 hospodařila s majetkem v hodnotě několika set tisíc Kč.

8.3 a 8.4 Zjišťovací řízení u záměrů K.ú. Předlice – rekultivace Dolu 5. května – terénní úpravy a Rekonstrukce výrobny HCl dospěla k závěru, že budou posuzovány podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA).

Na závěr bych se rád vrátil k tomu, že komise nejsou jen poradní, ale také iniciativní orgán a mohou přicházet s vlastními náměty: budete-li mít nějaké otázky nebo podněty v oblasti životního prostředí v Ústí nad Labem, dejte vědět. Rád je v KŽP nadnesu.

Plánované termíny jednání KŽP po zbytek roku 2012 jsou následující: 21. května, 18. června, 16. července, 20. srpna, 17. září, 15. října, 19. listopadu a 17. prosince (vše pondělky).

Příjemné jaro přeje,
  David Daduč