17. 3. 2009

Ústečané prý nemusejí mít strach, že u chemičky zůstane opuštěné staveniště. Alespoň to tvrdí investor stavby nového obchodního centra.

„Společnost INT dnes na jednání s primátorem města Janem Kubatou přislíbila, že městu předloží důkaz o finanční způsobilosti ke stavbě obchodního centra u Spolchemie,“ uvedl mluvčí města Milan Knotek.

Společnost INT dnes rovněž informovala o přípravě své stavby. Lídrem projektu Promenáda je však dnes společnost Labyrint CZ, jež vlastní podíl v INT. Její jednatel Vladimír Bihary prohlášení města potvrdil a doplnil.

Až bude zajištěno stoprocentní financování stavby obchodního centra Promenáda a budeme si jím jisti, seznámíme s ním ústeckou veřejnost i zastupitele,“ slíbil včera Bihary.

Vizualizace IntersparuZároveň také vysvětlil, že o konečném vzhledu Promenády ještě není zcela rozhodnuto. „Vzhled obchodního centra budeme postupně upravovat. Předpokládám, že ho Ústečanům představíme současně s předložením garance financování,“ dodal Bihary s tím, že mají zájem, aby stavba do centra zapadla. „Nechceme, aby to byla hranatá krabice.“

Primátor Kubata prý tento příslib velice uvítal. „Firmu jsem o předložení bankovní garance požádal proto, abych měl jistotu, že se akce nezastaví v polovině a ve městě nevznikne další nedokončená stavba, jak se to stalo na ploše před kinem Hraničář,“ řekl k tomu Kubata.

Byl jsem také ujištěn, že u chemičky nedojde k předčasné demolici domů. Jsem velice rád, že se společnost INT k otevřenému jednání s městem postavila čelem.“ Město si podle Kubaty hlavně přeje přirozenou a lidskou podobu celého objektu.

Stavba má vyrůst namísto starých domů v ulici U České besedy a má se v ní nacházet nový Interspar. Investor doposud nemá vykoupeny všechny domy. Proti stavbě se vzápětí po jejím oznámení zvedla vlna odporu.

Ústečtí zelení zároveň zorganizovali protestní petici proti bourání posledních domů v centru.

Dušan Oslej, jeden z organizátorů petice proti této stavbě, ale slibu nevěří. „Jsem na to zvědavý, takový slib už tu jednou byl. Řekli, že projekt představí a nic takového se nestalo. Zatím nás také nikdo nepřesvědčil, že obchodní centrum je stavba, která by se na to místo hodila.“

Janni Vorlíček
Ústecký deník, 17. března 2009