7. 7. 2011

Proti návrhu nového územního plánu Ústí nad Labem se zvedla vlna odporu. Vyvolal ji jeden člověk – Jan Kvapil.

Jan Kvapil, sousedská beseda na Bukově
Jan Kvapil, sousedská beseda na Bukově, 24. června 2011
Upozornil sousedy na záměr stavby tunelu, který by zničil jejich domy na Bukově. Už jenom zakreslení stavby do územního plánu prakticky znehodnotí jejich majetek. Tahle informace se pak už městem šířila jako lavina.

Když se Jan Kvapil spíše ze zvědavosti podíval na návrh územního plánu a zjistil, že jeho dům by měl padnout kvůli výjezdu z tunelu, dostal vztek. A pocítil i bezmoc. Spojil se se svými sousedy a s několika přáteli vydali do města. V návrhu územního plánu je totiž hned několik tunelů – kromě Střížovického vrchu má být další třeba na Střekově. Tento tunel by se dotkl i Olšinek. Ani tam o něm lidé nevěděli.

Zhruba 800 lidí se podepsalo pod hromadnou námitku proti návrhu územního plánu kvůli tunelům a mostům. Další desítky lidí podaly samostatné námitky. Odpůrci tunelů na jednání zastupitelstva zviklali především některé opoziční zastupitele. Městské zastupitelstvo by mělo nový územní plán i vypořádání námitek schvalovat ještě letos.

Lidé se sdružili do iniciativy „Stop tunelům“ a připravují vznik stejnojmenného občanského sdružení. Uspořádali sousedské setkání na Bukově, kam přišli i Střekováci. Jana Kvapila takový zájem lidí těší. Kromě toho má iniciativa Stop tunelům i své webové stránky a najdete ji i na Facebooku.

Gabriela Hauptvogelová
Český rozhlas Sever, 4. července 2011