19. 2. 2011

Odpůrci neonacistů z Ústeckého kraje se v sobotu chystají do Drážďan, kam němečtí neonacisté svolali tradiční pochod na připomenutí vybombardování města spojenci v roce 1945.

Chtějí se tak prý připojit k blokádě pochodu, kterou pořádají němečtí aktivisté. Internetové stránky českých pravicových radikálů naopak zvou k účasti na pochodu.

„Kvůli akci je v pohotovosti i česká policie,“ řekla k mimořádné situaci mluvčí policie Šárka Poláčková.

Policisté budou podle Poláčkové doprovázet vlaky, které z Čech směřují do Drážďan. Posílené budou i hlídky na hlavních komunikacích směrem do Německa. Česká policie je prý domluvená s německou, že jí bude předávat všechny poznatky o aktivistech, kteří do Drážďan směřují.

Miroslav Brož z iniciativy V Ústí neonacisty nechceme, která vznikla, aby bránila pochodu českých neonacistů, kteří si v dubnu připomínali bombardování Ústí nad Labem řekl, že se do Drážďan chystají podpořit své německé kolegy a budou pochod blokovat. Ještě netuší kde, prý bude záležet na pokynech německých aktivistů.

„Půjde o nenásilnou blokádu, střetům s neonacisty se chceme vyhnout,“ dodal.

„Podobnou akci ve spolupráci s německými zelenými chystá i ústecká organizace Strany zelených,“ informoval v pátek její člen Miroslav Florian.

V loňském roce neonacisté do Drážďan svolali pochod na 13. únor, dorazilo jich kolem 5000. Postavilo se jim několik tisíc odpůrců, včetně českých, a akci tehdy zabránili. Tábory oddělilo kolem 8000 německých policistů.

Při spojeneckém náletu na Drážďany z konce druhé světové války zahynulo asi 25 000 lidí. Bomby tehdy zničily značnou část města. Krajně pravicoví radikálové označují zničení města za bombový holokaust německého národa.

ČTK
Ústecký deník, 19. února 2011