8. 4. 2009

Ústečanům vadí, že se s rostoucí stavbou obchodního centra Forum ztratil pohled na známou šikmou věž kostela Nanebevzetí Panny Marie. Věž kostela, která se vychýlila při bonbardování na konci 2. světové války, je nejšikmější věží na sever od Alp.

Dominantu města obestupuje monstrum. Pýcha Ústí nad Labem, šikmá věž kostela Nanebevzetí Panny Marie, bude zakrytá a nevynikne. Proč tuhle hrůzu město povolilo?

To všechno jsou připomínky, jež na adresu právě budovaného obchodně zábavního centra Forum pronáší celá řada Ústečanů i zastupitelé a architekti. Až nyní, kdy stavba vyrostla do své plánované výšky, se vše ukázalo.

„To se snad někdo zbláznil? Celou dobu, než to začali stavět, jsem doufal, že tu šílenou stavbu někdo zarazí,“ kroutil nad Forem hlavou Ústečan Pavel Zelenka. „Teď už se jen koukám, jak tuhle šílenou vizi uvádějí do života. Škoda,“ zalitoval Zelenka.

Podobné názory padají i od ústeckých zastupitelů. „Takovou železobetonovou masu staví v centru města. To je neuvěřitelné,“ kritizoval komunista Jaroslav Kubín. „To jsou přesně ty megalomanské projekty, které vznikaly před revolucí a které současná garnitura kritizovala. Jenže teď s nimi sami plní město,“ pozastavil se.

Další zastupitel Karel Nepraš (SZ), tentokrát centrálního městského obvodu, zase připomněl, že riziko monolitních staveb také spočívá v nákladnosti prostředků na údržbu. „Může se stát, že za třicet let majitel zkrachuje a městu to zůstane na krku jako hotel Máj. Samospráva musí tyto situace předvídat.“

Většinou se všichni shodují na názoru, že zástavba okolo kostela jim principiálně nevadí, protože tam vždy nějaká bývala.

Proluka tu navíc vznikla po vybombardování města Spojenci v dubnu 1945. Samotná stavba je prý ovšem pro ten prostor příliš masivní a porušila výrazně historickou parcelaci a členění na ulice, jež tu bývalo do konce války.

Architekt Matěj Páral, který provozuje dnes již respektovaný web o architektuře v Ústí www.usti-aussig.net, k tomu připomenul, že po sametové revoluci vznikl nový územní plán, jehož úhelným kamenem bylo právě respektování historického rozčlenění centra na ulice a bloky.

„Dnes, asi pod tlakem investora, byly historické bloky sceleny do jednoho, což já osobně považuji za chybné. Je to otázka strategie města. Mohlo počkat na zástavbu k centru města přiměřenější,“ dodal s tím, že se nemohl dohledat autorů návrhu Fora. „To se Sdružení D/CH stydí?“

Stavba již dnes kostel se šikmou věží skutečně obkličuje a zakrývá. A to navzdory prohlášení investora, že Forum kostel zvýrazní. Původně měla být stavba dokončena již minulý rok. Zdržení způsobil archeologický průzkum.

Ústí jinak investoru Fora Multi Developmentu vychází všemožně vstříc. „Na rozdíl od jiných projektů nadšení ze strany vedení města naši práci provází po celou dobu,“ potvrdil Ronald Dasbach z Multi Developmentu při zahájení stavby loni na jaře.

Primátor Jan Kubata se k výtkám ohledně Fora zatím nevyjádřil. Ústecký arciděkan, páter Miroslav Šimáček, stavbu za špatnou naopak nepovažuje.

„S hodnocením počkám, až bude hotová. Doufám ale ve zlepšení oproti původnímu stavu. Mohlo by to pomoci vytvořit novodobé centrum města,“ řekl s tím, že tržnice u kostela jej před 7 lety, když do Ústí přišel, zděsily.

Janni Vorlíček
Ústecký deník, 8.4.2009

____________________________
* Přečtěte si na usti-aussig.net o obchodním centru Forum, o lanovce na Větruši, která povede ze střechy obchodního centra Forum, a o alternativním návrhu architektky Petry Chybové na důvěrnější soužití řeky Labe a města Ústí nad Labem.