1. 3. 2011

Již tři ze čtyř městských obvodů v Ústí nad Labem zadaly pro letošek péči o zeleň firmě AVE, jak v pátek informoval Ústecký deník. Bylo tak učiněno i přesto, že před rokem a půl v reakci na pronikavé zhoršení čistoty ve městě po převedení pod firmu AVE zastupitelstvo městského obvodu Ústí nad Labem – město přijalo usnesení vyzývající k nápravě nežádoucího stavu.

Usnesení Zastupitelstva MO Ústí nad Labem – město č. 38 ze dne 22. září 2009:
„Zastupitelstvo městského obvodu Ústí nad Labem – město žádá Radu města Ústí nad Labem, aby se zabývala zhoršenou úrovní čistoty města Ústí nad Labem.“
výsledek hlasování: 17 – 0 – 3 (pro-proti-zdržel se)

„Na zasedání konaném 22. září 2009 obvodní zastupitelstvo speciálním usnesením požádalo Radu města Ústí nad Labem, aby se zabývala zhoršenou úrovní čistoty města. Celé to vyplynulo z opakujících se diskusí na téma zhoršené kvality péče o veřejná prostranství v Ústí nad Labem, k níž došlo v souvislosti s převodem péče o čistotu a zeleň pod jedinou firmu – AVE,“ vzpomíná na jednání bývalý zelený zastupitel Karel Nepraš a dodává:

„Vzhledem k tomu, v jakém stavu jsou ústecká veřejná prostranství v současnosti, rozhodně nelze tvrdit, že by se situace zlepšila. Nepořádek v zeleni na sídlištích bývá obvykle největší právě na městských pozemcích a vrstvy odpadků jsou místy už skutečně odpudivé. Je potom s podivem, že centrální obvod svěřil péči jediné firmě, navíc té, s jejíž prací nebyl v minulosti spokojen.“

„Na příštím jednání zvažujeme předložit návrh usnesení, kterým by obvodní zastupitelstvo uložilo svému kontrolnímu výboru kontrolu dodržení zákona v této kauze. Problém spatřujeme především v udržování monopolu jediné firmy a absenci výběrového řízení před podpisem smlouvy,“ doplňuje Matěj Páral, současný zastupitel MO ÚL-město za Stranu zelených.

„Je samozřejmé, že původcem znečištění jsou v naprosté většině případů občané města. Úkolem místní samosprávy proto podle nás je nejprve zajistit kvalitní vyčištění městských pozemků, například s výraznější pomocí žadatelů o státní sociální podporu. Ruku v ruce s tím by se však podle nás měla v Ústí rozběhnout rozsáhlejší osvětová kampaň, jinak se dříve nebo později v odpadcích utopíme,“ uzavírá Matěj Páral.

Kontakty:
Karel Nepraš