23. 1. 2007

Shrnutí celé kauzy včetně aktuální situace…

Na podzim roku 2006 přišel na pořad jednání komise životního prostředí ústeckého magistrátu záměr teplické společnosti INT vystavět v prostoru mezi ulicemi Panská, Revoluční, U Chemičky a Brněnská hypermarket, který by pak užívala nadnárodní společnost Interspar. Součástí záměru byla i demolice veškeré tamní zástavby. Naši zástupci v komisi požadovali, aby se po investorovi žádala kompletní tzv. EIA (hodnocení vlivů stavby na životní prostředí), komise to ale neodsouhlasila a velká EIA se nakonec nekonala. Koncem loňského roku bylo na stavbu vydáno územní rozhodnutí.

Proč si myslíme, že hypermarket do centra Ústí nad Labem nepatří?

Hypermarkety nepatří do centra žádného města, jejich existenci provází řada negativních jevů:

  • zvýšení dopravy
  • zvýšení hlukové i emisní zátěže
  • likvidace drobných obchodníků v okolí

V případě hypermarketu u chemičky naprosto odmítáme demolici současné zástavby. Podle nás je to fáze rozvoje města, kterou máme už za sebou. Měli bychom tedy po neblahých zkušenostech z minulosti staré stavby spíše zachraňovat než dále bourat.

Územní rozhodnutí bylo napadnuto také některými vlastníky nemovitostí v oblasti. Podle nich bylo vydáno v rozporu se zákony, protože se nejednalo se všemi vlastníky nemovitostí a parcel, nebyly vypořádány všechny majetkoprávní vztahy apod. Na tento fakt jsme upozornili novináře na tiskové konferenci 23. ledna.

Protože by výstavba tohoto centra byla natolik precedentním krokem, rozhodli jsme se ji všemi dostupnými prostředky bránit. 23. ledna jsme proto spustili sběr podpisů pod petici s názvem NE! Hypermarketům v centru Ústí. Pokud nám budete chtít se sběrem podpisů pomoci, kontaktujte nás prosím.

Stáhnout petici, formát PDF, 66 kB

Zbývá poslední otázka: Co s územím bude, pokud se hypermarket nepostaví?

Mělo by využít veškerý svůj potenciál, jestliže se nalézá daleko od obydlených budov, v širším centru města, na trase od západního nádraží k univerzitnímu městečku, je vhodné například pro kluby, galerie, divadla, studentské zařízení. Místo zde jistě najdou i drobní živnostníci, řemeslníci apod. Chystáme do budoucna toto téma ještě rozpracovat.