14. 3. 2009

Ústí nad Labem – Krajští radní nepožadují provést posouzení záměru města Ústí na stavbu parkoviště pod Lidickým náměstím podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí.

Potvrdil to Zbyněk Šebesta z tiskového oddělení úřadu Ústeckého kraje. Radní se tak usnesli s podmínkou, že musí být respektovány a zahrnuty do závěrů zjišťovacího řízení oprávněné požadavky dotčených účastníků.

V podobném duchu jednala včera i městská rada. „Také nepožadujeme tzv. velkou EIA,“ potvrdil náměstek primátora Jan Řeřicha. Rozhodnutí ústeckých radních odůvodnil tím, že podle jejich názoru zvažovaná stavba neznamená žádné ohrožení životního prostředí. „Naopak to, že by auta parkovala pod zemí, by podmínky v centru Ústí zlepšilo,“ je přesvědčen Řeřicha.

Jiného mínění jsou ústečtí Zelení. „My jednoznačně říkáme, že velká EIA je potřeba. Bohužel jako politická strana se k tomu v rámci zjišťovacího řízení vyjadřovat nemůžeme,“ řekl předseda městské organizace Strany zelených Dušan Oslej. Podle něj by stavba, pokud by se realizovala, měla nepříznivý dopad na centrum města. „Předpokládá se, že na jednom parkovacím místě se denně vystřídá 6 aut. To by při zvažovaných více než 260 místech pod Lidickým náměstím znamenalo přes 1 500 aut. Sice budou stát v podzemí, ale někudy sem musí dojet. Což znamená, že bezprostředním centrem města projede po dostavbě parkoviště o tolik více aut než dnes. Což se jistě na životním prostředí projeví nepříznivě,“ argumentuje Oslej.

Město, i když už pracuje na přípravě stavby, pořád tvrdí, že není rozhodnuto, že se parkoviště opravdu stavět bude. Zatím ani nemá na stavbu vyčleněné peníze. Slibuje také, že přihlédne k přání Ústečanů. Ti v anketě na webových stránkách města mohou ještě týden hlasovat, zda parkoviště pod Lidickým náměstím chtějí, či nikoli. Mezi téměř 1 600 účastníky včera k večeru převažovali příznivci stavby. Ano řeklo 54 procent z nich.

JITKA HADAŠOVÁ
Ústecký deník, 13. března 2009